• Alleen op afspraak
 • hello@doctor-apple.nl
 • bij jou thuis of op de praktijk
 • september

  30

  2015
 • 1236
 • 0

UPDATE TIJD: OS X 10.11 El Capitan

Schermafbeelding 2015-09-30 om 17.08.09Vandaag heeft Apple de nieuwste versie van besturingssysteem OS X voor iedereen beschikbaar gesteld. OS X 10.11 El Capitan, zoals deze versie volledig heet, is de opgeschoonde en gepolijste versie van OS X 10.10 Yosemite.

El Capitan

Dat is de naam van de 900 meter hoge granieten bergwand die eerder in de achtergrond afbeeldingen van OS X Yosemite te zien was. De reden dat Apple deze naam voor het nieuwste Mac besturingssysteem heeft gekozen is niet moeilijk te verklaren. Deze berg ligt namelijk midden in Yosemite national park en is dus de juiste naam voor het geperfectioneerde OS X.

El Capitan - Ervaring PrestatiesEl Capitan brengt je een betere ervaring en verhoogde prestaties voor het gebruik van je Mac en de bijbehorende apps. Dankzij verbeteringen onder de motorkap reageert je Mac sneller en efficiënter bij alledaagse taken. Een paar grote vernieuwingen zijn bijvoorbeeld split view, spotlight, mail en notities.

Split View

El Capitan - split viewDat je op je Mac veel programma’s en vensters tegelijk open kan hebben is één van de voordelen van een Mac. Maar als je graag in volledig scherm modus twee verschillende apps wilt gebruiken kon dat nog niet in Yosemite. Daarom kan je in El Capitan met Split View twee volledige programma’s zij aan zij gebruiken. Plan een etentje met een vriend in Berichten en zoek het restaurant uit in Kaarten.

Spotlight

El Capitan - spotlightSpotlight is de erg handige zoekfunctie die je Mac doorzoekt naar het juiste bestand. In El Capitan is de zoekfunctie nog slimmer geworden. Vanaf nu biedt je Mac je zoekresultaten voor het weer, sport, aandelen, filmpjes en veel meer. Ook is het nu mogelijk om het formaat van het venster aan te passen en te verslepen.

Mail

El Capitan - mailIn Mail kan je voortaan nog productiever door de stapel post heen werken. In schermvullende weergave heb je namelijk de mogelijkheid verschillende berichten in tabs open te hebben om zo snel alles te kunnen beantwoorden. Daarnaast is ook de mogelijkheid toegevoegd om voorgestelde contacten en afspraken snel aan je netwerk en agenda toe te voegen.

Notities

Schermafbeelding 2015-09-30 om 17.10.26Notities is in iOS 9 enorm verbeterd en uitgebreid. Dan kan de versie in OS X natuurlijk niet achter blijven. Met Notities in OS X El Capitan kan je nu moeiteloos lijstjes maken, foto’s plaatsen en links naar websites en kaartlocaties aan notities toevoegen. Al deze notities worden dan op al je apparaten up-to-date gehouden via iCloud.

Safari

El Capitan - safari

 

Heb je wel eens gehad dat je meerdere tabs open had staan en er érgens muziek of audio van een filmpje vandaan kwam? Dit is ontzettend vervelend als je niet weet waar je het uit moet zetten. Gelukkig heeft Safari in El Capitan de optie audio van alle tabbladen te dempen en direct aan te geven waar het geluid vandaan komt. Verder kan je je favoriete tabs ‘pinnen’ zodat je elke keer als je Safari opstart snel de informatie vind die je wilt lezen.

Cursor kwijt?

Schermafbeelding 2015-09-30 om 16.42.36Verder heeft Apple een leuke, kleine maar erg handige optie aan de cursor toegevoegd. Ben je de cursor kwijt, dan kan je deze terug vinden door snel de muis te schudden. De cursor wordt dan groter waardoor je ‘m gemakkelijker ziet.

Dit zijn nog lang niet alle nieuwe mogelijkheden want Apple kennende zijn er nog tal andere handige functies toegevoegd. Deze zal ik met de tijd toelichten.

Systeemeisen

OS X El Capitan is net zoals afgelopen versies helemaal gratis! De meeste moderne en ook iets oudere Macs zullen dit nieuwe besturingssysteem kunnen installeren. Draai je al Mavericks of Yosemite dan zal de installatie via de Mac App Store een eitje zijn. De volgende Macs kunnen upgraden naar El Capitan:

 • Mac (Midden 2007 of nieuwer)
 • MacBook Air (Eind 2008 of nieuwer)
 • MacBook (Eind 2008 Aluminum, of Begin 2009 of nieuwer)
 • Mac mini (Begin 2009 of nieuwer)
 • MacBook Pro (Midden/eind 2007 of nieuwer)
 • Mac Pro (Begin 2008 of nieuwer)
 • Xserve (Begin 2009)

Direct installeren?

Een nieuw besturingssysteem is natuurlijk leuk, maar is het verstandig direct te upgraden? Nee. Je moet er altijd rekening mee houden dat wellicht niet alle software of randapparatuur direct goed werkt. Om je een hoop sores te besparen geef ik je hierbij de volgende tips:

 • Download alle beschikbare updates uit de App Store
 • Verwijder oude programmatuur die je wellicht niet meer gebruikt
 • Zorg er voor dat je Mac minimaal 4GB werkgeheugen heeft (8GB is mijn advies)
 • Zorg voor minimaal 20GB vrije ruimte om de installatie te voltooien
 • Maak een back-up met Time Machine
 • Download en installeer OS X El Capitan uit de App Store

Downloaden en installeren doe je als volgt:

 1. Open de ‘Mac App Store’ op je Mac
 2. Klik op het tabblad ‘Uitgelicht’
 3. Zodra OS X El Capitan beschikbaar is, zie je een grote banner bovenaan de pagina. Zie je dit niet dan kan je naar het tabblad ‘Updates’ gaan of de zoekfunctie gebruiken
 4. Klik op de knop ‘Downloaden’, vul je Apple ID in en de download begint
 5. Zodra de download klaar is krijg je de vraag of je nu wilt installeren

Weet je niet zeker of jouw Mac geschikt is? Of wil je de installatie liever niet zelf doen? Ik maak je Mac graag klaar voor de toekomst. Neem voor vrijblijvend advies contact op of maak een afspraak voor full service installatie of 1-op-1 begeleiding.

COST CALCULATOR

Use our form to estimate the initial cost of renovation or installation.

REQUEST A QUOTE
Latest Posts
Most Viewed
Text Widget

Here is a text widget settings ipsum lore tora dolor sit amet velum. Maecenas est velum, gravida Vehicula Dolor

© Copyright 2021 - Doctor Apple