• Alleen op afspraak
  • hello@doctor-apple.nl
  • bij jou thuis of op de praktijk
  • september

    24

    2015
  • 950
  • 0

Review | iOS 9

iOS 9Het is september en dat betekend dat er weer een nieuwe versie van iOS naar miljoenen iPhones, iPads en iPod touches over de hele wereld gaat. Dit keer is het iOS 9, wat een hoop bekendheid en een paar handige nieuwe functies met zich meebrengt. iOS 9 is niet radicaal anders dan iOS 8, of zelfs iOS 7. Maar het brengt een aantal vooruitziende blikken die het platform wel degelijk zullen gaan veranderen in de toekomst.

Look & feel

iOS9-6s-FeaturesLaten we beginnen met hoe iOS 9 eruit ziet. Eigenlijk is er nauwelijks wat veranderd. Er is een nieuw systeem breed lettertype, Apple’s eigen ‘San Francisco’ wat debuteerde op de Watch, en een vernieuwde recent gebruikte app wisselaar. Het font heeft meer rondingen ten opzichte van het in iOS 7 en 8 gebruikte Helvetica Neue, maar het went snel genoeg. De multitasking app wisselaar is echter iets langzamer en wat onoverzichtelijker in gebruik dan die uit de twee voorgaande iOS versies. Dit is echter gedaan met het gebruik van 3D Touch van de nieuwe iPhone 6S (Plus) in gedachten. Met deze toestellen kan je namelijk wat harder vanaf de zijkant drukken om je recente apps tevoorschijn te trekken.

terug-naar functieAndere visuele veranderingen vind je in het notificatie centrum, waar je notificaties op datum gesorteerd zijn, in plaats van sortering per app. Hierdoor is het makkelijker om alles in minder tikken op te ruimen. En er is nu ook een ‘< terug naar’ knop waarmee je terug gaat naar de app die je hiervoor gebruikte als je vanuit die app op een link hebt geklikt. Dit is geweldig en enorm handig, alleen heeft Apple weinig tijd besteed aan het ontwerpen van de ‘knop’. Op dit moment is het namelijk een simpele lijn met tekst op de plek waar je normaal het signaal van je provider en Wi-Fi vindt. Wellicht dat Apple in tussentijdse updates hier nog wat aan gaat veranderen.

Power(saver)

battery-widget-icon-iosApple zegt dat er batterij en prestatie verbeteringen zijn in iOS 9, echter hebben recente iPhones nooit écht langzaam gevoeld. Ik merk ook weinig verschil in snelheid met mijn huidige iPhone 5S. Hetzelfde met het uithoudingsvermogen van de batterij. Dat zou door de nieuwe ‘Energiebesparingsmodus’ langer mee moeten gaan, maar dat verschil heb ik ook nog niet gemerkt. Het zijn de nieuwe toevoegingen aan Siri waar we een glimp opvangen van de toekomst van dit mobiele platform.

Siri

iOS9-Siri-WaveIn iOS 9 is Siri uitgebreid met een hoop nieuwe mogelijkheden, zoals betere stem herkenning en slimmere zoek opdrachten. Voor het eerst is er een poging gedaan om van Siri een dynamische assistent te maken die probeert te voorspellen welke informatie je hierna nodig hebt, voordat je ernaar vraagt. Zoals bijvoorbeeld inzicht in het verkeer voordat je vertrekt naar je volgende afspraak, je favoriete vrienden of meest gebruikte apps laat zien. Dit roep je op als je vanaf je homescreen naar links ‘swipet’. Ditzelfde nieuwe ‘Siri’ zoekvenster geeft je ook snel toegang tot het laatste nieuws van verschillende bronnen.Siri-in-iOS-9

Het is nu ook veel makkelijker om op de slimme voorspellingen van Siri te vertrouwen in plaats van door alle pagina’s met apps heen te swipen of mappen met apps openen en diep in een specifieke app pas de informatie te vinden die je nodig hebt . Siri vind namelijk veel sneller wat je zoekt. Siri’s vooruitgang is fijn, maar het voelt nog nét níet écht als de toekomst. De manier waarop ik in deze nieuwe versie van het platform gebruik maak van apps en hoe ik door het apparaat navigeer, verschilt namelijk nog niet met hoe ik het vóór iOS 9 gebruikte. Maar ik kan duidelijk zien waar de volgende versies van iOS op zullen voortborduren.

iPad

Op de iPad zijn er echter meer merkbare vernieuwingen te vinden. Tenminste als je een enigszins nieuwe iPad hebt. De iPad krijgt namelijk eindelijk échte multitasking mogelijkheden zoals een split screen om twee volledige apps naast elkaar te draaien. Er is ook een ‘Picture in picture’ optie zodat je naar een video kan kijken terwijl je iets anders doet of de mogelijkheid vanaf de rechter kant een smalle app over de huidige te gebruiken om iets op te zoeken waarna je snel weer terug kan naar waar je was gebleven. Alleen de iPad Air 2 en nieuwer kunnen gebruik maken van de ‘split screen’ feature, hoewel oudere iPad’s ook de mogelijkheid krijgen om functies als ‘slide over’, ‘Picture in picture’ en nieuwe keyboard functies te gebruiken. Op dit moment werken alleen Apple’s eigen apps in de multitasking slide over functie, maar ik verwacht dat derde partij app ontwikkelaars niet lang nodig hebben om hun apps aan te passen.

Schermafbeelding 2015-09-24 om 11.32.01 Schermafbeelding 2015-09-24 om 11.32.16 Schermafbeelding 2015-09-24 om 11.32.39

App’sSchermafbeelding 2015-09-24 om 12.25.14

Apple heeft ook een aantal aanpassingen en verbeteringen doorgevoerd in een sommige van hun eigen apps. Zo is de notitie app veel krachtiger geworden met functies om lijstjes te maken, foto’s en webpagina’s toe te voegen en zelfs te tekenen. En passbook is hernoemd naar ‘Wallet’ zonder enige extra mogelijkheden. Niet heel speciaals dus.notes tools

Conclusie

Laten we eerlijk zijn. Je gaat updaten naar iOS 9. Het is een prima besturingssysteem dat snel, betrouwbaar en stabiel is. Het is een tussentijdse upgrade, net als de meeste software-updates van Apple. Maar als je goed naar de kleine dingen kijkt, zie je de basis van Apple’s visie op de toekomst voor personal computing. Waar computers weten wat we willen, voordat we dat zelf weten. Het is er nog niet helemaal, maar uiteindelijk zal die basis een wolkenkrabber worden. En iOS 9 is de eerste steen.

 

 

Schermafbeelding 2015-09-24 om 12.26.08P.S.: Ben je bang dat je weer al je apps en foto’s moet verwijderen voordat je kan updaten? Gelukkig niet! Want iOS 9 heeft veel minder vrije ruimte nodig om te installeren!

Kom je er toch niet uit? Dan helpt Doctor Apple je graag! Neem hier snel contact op

COST CALCULATOR

Use our form to estimate the initial cost of renovation or installation.

REQUEST A QUOTE
Latest Posts
Most Viewed
Text Widget

Here is a text widget settings ipsum lore tora dolor sit amet velum. Maecenas est velum, gravida Vehicula Dolor

© Copyright 2021 - Doctor Apple